A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül
- a kedvezményezett neve: Halker Kft.
- a projekt címe: A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül
- a szerződött támogatás összege: 1 538 528 Ft, azaz egymillió-ötszázharmincnyolcezer-ötszázhuszonnyolc forint.
- a támogatás mértéke (%-ban): 50 %
- a projekt tervezett befejezési dátuma: 2025. május 20.
A képzések elnevezése és célja:
A GINOP Plusz-3.2.1-21 „A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül” elnevezésű munkaerőpiaci programban nyújtott támogatás keretében targonca- és szintkülönbség kiegyenlítő-kezelői képzés valósult meg, melyen 21 munkavállaló vett részt és szerez képzettséget.
A képzési költségtámogatás: legfeljebb 1.538.528.-Ft-ot, azaz egymillió-ötszázharmincnyolcezer-ötszázhuszonnyolc forintot, amely összeg a képzési program teljes költségének 50 %-a,
a kieső munkaidőre járó bértámogatás: 778.430.- Ft-ot, azaz: hétszázhetvennyolcezer-négyszázharminc forint a hatósági szerződés mellékletében megjelölt, a munkaadónál a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról 1991. évi IV. törvény (a továbbiakban Flt.) 58. § (5) bekezdés a) pontja szerinti munkaviszonyban (a továbbiakban munkaviszony) foglalkoztatott 21 fő foglalkoztatottnak a hatósági szerződésben megjelölt képzési programban történő részvétele miatt kieső munkaidőre jutó bruttó munkabére 50 %- ának megtérítésére.
A projekt részletes bemutatása:
- A képzés célja
A képzés célja, hogy a tanulók elsajátítsák a gépkezelő’! tevékenységre vonatkozó általános munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat, illetőleg az elsősegély-nyújtással kapcsolatos ismereteket, általános üzemeltetési és technológiai ismereteket, a biztonságos üzemeltetés követelményeit, az adott gépcsoportba tartozó gépekre vonatkozó szakirányú gépspecifikus ismereteket. A tanulók megismerjék az adott gépcsoportba tartozó gépekre vonatkozó speciális munka- és balesetvédelmi előírásokat, begyakorolják az anyagmozgatási és gépspecifikus feladatok alapelemeit, a tanulók a gyakorlás által képesek legyenek a gépkezelői feladatok szakszerű, pontos, önálló és balesetmentes végzésére. A tanulónak az óratervben a tantárgyra meghatározott óraszámot a vizsgakövetelmény szerinti feladatok gyakorlásával kell teljesítenie. - A képzés célcsoportja
A képzés elsődleges célcsoportját azok a munkavállalók alkotják, akik közlekedési és szállítmányozási ágazatban működő munkáltatónál munkaviszonyban állnak, és/vagy olyan álláskeresők, akik közlekedési és szállítmányozási ágazatban működő’ munkáltatótól foglalkoztatásra irányuló szándéknyilatkozattal rendelkeznek. - A képzés során megszerezhető kompetenciák
- Kezeli adott gépcsoportba tartozó gépeket a közlekedési ágazat elvárásainak megfelelő, szakszerű, gazdaságos és környezettudatos gépkezelői tudással.
- Alkalmazza a tevékenységre vonatkozó jogszabályi előírásokat.
- Alkalmazza a munka-, a baleset-, a tűz- és a környezetvédelmi előírásokat.
- Alkalmazza a szerkezettani, az üzemeltetési és a technológiai ismereteket.
- Alkalmazza a rakodás- és az emeléstechnológiai ismereteket.
- Önálló munkát végez adott géptípussal.
a képzések tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés):
A képzés 2025. április hónapban valósult meg, a vizsga dátuma 2025. május 20.
Kombinált kvantitatív diagnosztikai eljárások fejlesztése élelmiszer-hamisítások gyors azonosítására
- a kedvezményezett neve: ” HALKER ” Élelmiszer és Iparcikk Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
- a projekt címe: Kombinált kvantitatív diagnosztikai eljárások fejlesztése élelmiszer-hamisítások gyors azonosítására
- a szerződött támogatás összege: 912 095 121 Ft, azaz kilencszáztizenkétmillió- kilencvenötezer-százhuszonegy forint.
- a támogatás mértéke (%-ban): 62.3 %
- a projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.09.30.
- a projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00033
A Projekt tartalmának bemutatása:
A „Kombinált kvantitatív diagnosztikai eljárások fejlesztése élelmiszer-hamisítások gyors azonosítására” című projekt célja, hogy az élelmiszerbűnözés, élelmiszerhamisítás elleni küzdelemben olyan új, innovatív élelmiszer-ellenőrző módszertant dolgozzon ki, amely hozzájárul a fogyasztók egészségtudatos viselkedéséhez, továbbá hozzájárul az élelmiszerlánc gazdasági szereplői között a minőség iránti elkötelezettség növeléséhez. A projekt folyamán a fő cél, hogy olyan innovatív technológiákat ötvözzünk (genomika, metabolomika, fehérje-szerkezet analízis), amelyek új, gyors, rutinszerűen és kvantitatív módon alkalmazható élelmiszerdiagnosztikai eljárásokat eredményeznek.
Európa szerte komoly problémát jelentenek az élelmiszer-hamisítások, csalások, a projekt hozzájárul ahhoz, hogy a hazai és az európai gazdaságnak is komoly károkat okozó (becslések szerint Európában évente 7-50 Mrd EUR közötti kár), illetve súlyosabb esetekben a fogyasztók egészségét veszélyeztető tevékenységek visszaszoruljanak. Az élelmiszerpiac globalizálódása egyre nagyobb teret biztosít az élelmiszerhamisításoknak világszerte, s a kifinomult hamisítási technikákkal nehéz felvenni a küzdelmet, egyre nagyobb kihívást jelent a minőség szinten tartása. Természetesen a minőséget kontrolláló módszerek is fejlődnek (több európai és világszervezet is aktív), de a fejlődési ütem ezen a kontrolling területen nem szükségszerűen követi az élelmiszerhamisítás dinamikáját. Egyértelműen megjósolható, hogy a gazdasági növekedés Európában és az Egyesült Államokban, illetve a növekvő népesség és a növekvő fogyasztói bérek a feltörekvő gazdaságokban, mint Brazília, Oroszország, India, Kína, nagymértékben növelni fogják az élelmiszerek iránti keresletet a következő években, évtizedekben. Ezek a trendek mindenképpen árfelhajtó hatásúak lesznek az élelmiszeriparban, márpedig a növekvő árak és a minőségi nyersanyagok esetleges hiánya az alacsonyabb minőségű élelmiszerek felé fogják terelni a fogyasztókat. Ma Magyarországon is a társadalom döntő többsége számára az ár az elsőrendű döntési faktor az élelmiszer-választásban, az erősödő árverseny pedig melegágya az élelmiszeripari hamisításoknak, összetételbeli csalásoknak. Természetesen már ma is számos fogyasztó hajlandó lenne többet fizetni azokért azt élelmiszerekért, amelyeknek garantálják a földrajzi eredetét, minőségbeli összetételét és a feldolgozó technikák hitelességét. Ez egy komoly prémiumot jelent, amit azonban erőteljesen kell védeni, mert a prémium ár hiteles és korszerű garancia nélkül mágnesként vonzza a csalásokat, hamisításokat.
Innovatív és költséghatékony eszközök szükségesek a minőségromlás és rontás folyamatainak a megállításához, olcsón, rutinszerűen kell képesnek lenni arra, hogy pontos, kvalitatív és kvantitatív élelmiszerminőségi adatokat nyújtsunk a fogyasztóknak. Az a vállalkozás, amely erre képes, versenyelőnyt élvez a kompetítor szervezetekkel szemben és középtávon a minőségi szempontokat az árakban is érvényesíteni tudja, hosszabb távon pedig egy jóval egészségtudatosabb társadalom kialakulásához járulhat hozzá.