Élesztőalapú, mikroorganizmusokat és védőgázt alkalmazó hibrid biotechnológia és oltóberendezés kidolgozása, hústermékek eltarthatóságának megnövelésére

Projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00345
Kedvezményezett neve: “HALKER” Élelmiszer és Iparcikk Kereskedelmi Kft.
Debreceni Egyetem
Projekt címe: Élesztőalapú, mikroorganizmusokat és védőgázt alkalmazó hibrid biotechnológia és oltóberendezés kidolgozása, hústermékek eltarthatóságának megnövelésére
Szerződött támogatás összege: 810 494 570 Ft
Támogatás mértéke: 56,31%
Projekt tervezett befejezés dátuma: 2022.12.31.

Projekt leírása:

A bioprotekciós eljárások egyre nagyobb jelentőséggel bírnak az élelmiszeriparban. A szakemberek keresik azokat az új eljárásokat, amelyek egészségügyi kockázat nélkül, akár teljesen természetes folyamatok segítségével hosszabbítják meg az élelmiszerek eltarthatóságát.

Projektünk célja, hogy egy új élesztőalapú, mikroorganizmusokat és védőgázt alkalmazó hibrid bioprotekciós technológiát dolgozzon ki frissen vágott hústermékek eltarthatóságának növelésére.

A projekt során kifejlesztésre kerül egy olyan kísérleti berendezés, amely közvetlenül a csomagolást megelőzően megfelelő mennyiségű és típusú oltópermettel szórja be a friss hús felületét. Az így kialakított technológiát és berendezést mind a külföldről érkező frissen fagyasztott halkészítmények végcsomagolása előtt, mind pedig más frissen vágott húskészítmények tálcás csomagolásánál alkalmazni lehet. Az élesztőgombák eltarthatóságra gyakorolt hatása nem ismeretlen az élelmiszeriparban. Zöldségek, gyümölcsök lágyrészrothadásának elkerülésére több sikeres technológia ismeretes. Ezek hatásmechanizmusa megegyezik az általunk javasolt projektben frissen vágott húsokra kifejlesztendő technológiával. Húsok esetében azonban ez a technológia egyértelműen újdonságnak számít. Az alkalmazandó antagonista mikroorganizmusok megegyeznek azokkal a törzsekkel, amelyeket minden nap természetes úton, friss zöldségekkel együtt fogyasztunk, ennek megfelelően egészségügyi kockázatot nem hordoznak.

K+F projektünk célkitűzése, hogy egy olyan eltarthatóság-növelő biotechnológia kerüljön kidolgozásra, amely teljesen ártalmatlan mikroorganizmusok segítségével szorítja ki a romlást okozó mikroorganizmusokat a friss hús felszínéről. Ezzel az új technológiával a frissen vágott húsok eltarthatósága akár több nappal megnövelhető. Értelemszerűen, a védőgázas, kombinált csomagolás, a védőgáz által biztosított hosszabb élettartam megnövelését fogja jelenteni.

A projekt eredményeképpen előálló, különböző élesztőgombatörzseket alkalmazó, eltarthatóság-hosszabbító, biotechnológia jelentős hatással lehet a hazai és az európai húsiparra. Csökkentheti a friss hal és más hús szállításából és tárolásából fakadó minőségromlást, frissebb, jobb minőségű húst biztosít a vevőknek. A húsipari cégek nagyobb elégedettséget tudnak elérni a vevőknél és jelentősen növelhetik forgalmukat és gazdasági bevételeiket.

A panasztörvénnyel kapcsolatos bejelentését megteheti az alábbi weblapon: http://panasz.halker.hu/