Kombinált kvantitatív diagnosztikai eljárások fejlesztése élelmiszer-hamisítások gyors azonosítására

  • a kedvezményezett neve: ” HALKER ” Élelmiszer és Iparcikk Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
  • a projekt címe: Kombinált kvantitatív diagnosztikai eljárások fejlesztése élelmiszer-hamisítások gyors azonosítására
  • a szerződött támogatás összege: 912 095 121 Ft, azaz kilencszáztizenkétmillió- kilencvenötezer-százhuszonegy forint.
  • a támogatás mértéke (%-ban): 62.3 %
  • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.09.30.
  • a projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00033

A Projekt tartalmának bemutatása:

A „Kombinált kvantitatív diagnosztikai eljárások fejlesztése élelmiszer-hamisítások gyors azonosítására” című projekt célja, hogy az élelmiszerbűnözés, élelmiszerhamisítás elleni küzdelemben olyan új, innovatív élelmiszer-ellenőrző módszertant dolgozzon ki, amely hozzájárul a fogyasztók egészségtudatos viselkedéséhez, továbbá hozzájárul az élelmiszerlánc gazdasági szereplői között a minőség iránti elkötelezettség növeléséhez. A projekt folyamán a fő cél, hogy olyan innovatív technológiákat ötvözzünk (genomika, metabolomika, fehérje-szerkezet analízis), amelyek új, gyors, rutinszerűen és kvantitatív módon alkalmazható élelmiszerdiagnosztikai eljárásokat eredményeznek.

Európa szerte komoly problémát jelentenek az élelmiszer-hamisítások, csalások, a projekt hozzájárul ahhoz, hogy a hazai és az európai gazdaságnak is komoly károkat okozó (becslések szerint Európában évente 7-50 Mrd EUR közötti kár), illetve súlyosabb esetekben a fogyasztók egészségét veszélyeztető tevékenységek visszaszoruljanak. Az élelmiszerpiac globalizálódása egyre nagyobb teret biztosít az élelmiszerhamisításoknak világszerte, s a kifinomult hamisítási technikákkal nehéz felvenni a küzdelmet, egyre nagyobb kihívást jelent a minőség szinten tartása. Természetesen a minőséget kontrolláló módszerek is fejlődnek (több európai és világszervezet is aktív), de a fejlődési ütem ezen a kontrolling területen nem szükségszerűen követi az élelmiszerhamisítás dinamikáját. Egyértelműen megjósolható, hogy a gazdasági növekedés Európában és az Egyesült Államokban, illetve a növekvő népesség és a növekvő fogyasztói bérek a feltörekvő gazdaságokban, mint Brazília, Oroszország, India, Kína, nagymértékben növelni fogják az élelmiszerek iránti keresletet a következő években, évtizedekben. Ezek a trendek mindenképpen árfelhajtó hatásúak lesznek az élelmiszeriparban, márpedig a növekvő árak és a minőségi nyersanyagok esetleges hiánya az alacsonyabb minőségű élelmiszerek felé fogják terelni a fogyasztókat. Ma Magyarországon is a társadalom döntő többsége számára az ár az elsőrendű döntési faktor az élelmiszer-választásban, az erősödő árverseny pedig melegágya az élelmiszeripari hamisításoknak, összetételbeli csalásoknak. Természetesen már ma is számos fogyasztó hajlandó lenne többet fizetni azokért azt élelmiszerekért, amelyeknek garantálják a földrajzi eredetét, minőségbeli összetételét és a feldolgozó technikák hitelességét. Ez egy komoly prémiumot jelent, amit azonban erőteljesen kell védeni, mert a prémium ár hiteles és korszerű garancia nélkül mágnesként vonzza a csalásokat, hamisításokat.

Innovatív és költséghatékony eszközök szükségesek a minőségromlás és rontás folyamatainak a megállításához, olcsón, rutinszerűen kell képesnek lenni arra, hogy pontos, kvalitatív és kvantitatív élelmiszerminőségi adatokat nyújtsunk a fogyasztóknak. Az a vállalkozás, amely erre képes, versenyelőnyt élvez a kompetítor szervezetekkel szemben és középtávon a minőségi szempontokat az árakban is érvényesíteni tudja, hosszabb távon pedig egy jóval egészségtudatosabb társadalom kialakulásához járulhat hozzá.

A panasztörvénnyel kapcsolatos bejelentését megteheti az alábbi weblapon: http://panasz.halker.hu/